Gazprom zastaví export plynu na Ukrajinu, ak mu do 16. júna nezaplatí

13.06.2014 Celý región

Moskva 12. júna (TASR) - Ruský vývozca zemného plynu, štátny koncern Gazprom zastaví jeho export na Ukrajinu, ak mu do pondelka 16. júna nezaplatí 1,95 miliardy USD (1,44 miliardy eur) z dlhu za predchádzajúce dodávky. Vyhlásil to dnes generálny riaditeľ Gazpromu Alexej Miller. Informáciu zverejnila agentúra Reuters.

Okrem toho Miller uviedol, že Gazprom nedostal žiadnu správu z Bulharska o prerušení stavebných prác na plynovode Južný prúd, ktorým chce Rusko prepravovať komoditu po dne Čierneho mora do južnej Európy. Výstavba nového plynovodu tak pokračuje, dodal šéf Gazpromu.

Bulharsko v nedeľu (8.6.) oznámilo, že zastavuje práce na plynovode po tom, ako Európska únia (EÚ) a Spojené štáty vyjadrili pochybnosti o projekte.

Plynovod, ktorý obíde Ukrajinu, vyvolal minulý týždeň napätie medzi EÚ a Ruskom. Brusel totiž požiadal Sofiu, aby pozastavila práce na plynovode, kým nerozhodne, či je projekt v súlade s európskym právom.

Bulharský minister energetiky Dragomir Stojnev ale neskôr povedal, že Bulharsko chce po "po vysvetlení nejasností" projekt dokončiť.

"Keď posúdime situáciu zo strategického hľadiska a bez emócií, projekt Južný prúd je nezvratný tak pre Európu, ako aj pre Bulharsko," uviedol minister vo svojom vyhlásení.

Čo sa týka sporu medzi Ruskom a Ukrajinou o cenu plynu, obe strany zatiaľ nenašli kompromisné riešenie. Moskva síce navrhla Kyjevu, že mu poskytne zľavu a zníži cenu plynu o clo na 385 USD zo 485 USD za 1000 kubických metrov (m3). Kyjev však odmietol ruský návrh a požaduje trhovú cenu plynu. Ukrajinská vláda argumentuje, že zľavu môže Moskva kedykoľvek zrušiť, ale trhovú cenu zakotvenú v kontrakte odvolať nemôže.
 

Vyberte región